Inflace jako důvod začít bezpečně investovat
22. 09. 2021

Inflace jako důvod začít bezpečně investovat

Inflace není sprosté slovo, i když se v posledních týdnech a měsících často skloňuje jako negativní jev, jehož vysoká míra doprovází druhý rok pandemie. Že tohle slovo sice znáte, ale přesně nevíte, co si pod ním máte představit?

Jednoduše řečeno, inflace vyjadřuje míru zdražování, tedy růst cen zboží a služeb. Současná míra inflace přes 3 procenta znamená, že tímto tempem byste za 10 let přišli o více než čtvrtinu svých úspor uložených na běžném účtu. A to už je opravdu hodně!

Investování jako řešení inflace

Díky investicím můžete zhodnotit svoje peníze, které by jinak na běžném účtu nebo doma pod polštářem postupně ztratily svoji hodnotu. Cílem všech investorů tak je co nejlépe své prostředky zhodnotit a samozřejmě neprodělat.

Záleží totiž na tom, o jak vysoké zhodnocení budete usilovat, i na tom, jakou míru rizika chcete nést. Obvykle totiž platí, že čím větší výnos může investice přinést, tím také podstupujete vyšší riziko ztráty svých investovaných peněz.

Proto je důležité k investicím přistupovat rozvážně, ale není to důvod investice zatratit a namísto toho si schovat peníze doma pod polštář. Dokonce jde investovat i bezpečně. Existuje pro to pět jednoduchých pravidel.

První pravidlo: Investujte podle svých cílů

Rozhodněte se, jestli chcete investovat krátkodobě (do 5 let), ve střednědobém horizontu (5 – 15 let) nebo dlouhodobě (déle než 15 let). Podle toho si zvolte způsob investování. Pokud potřebujete co nejrychleji svoji investici zhodnotit, zvolte jinou strategii, než když chcete investovat desítky let s vidinou finančního zabezpečení na stáří.

Nejvíc investičních výkyvů a změn a největší riziko můžete očekávat u akcií, naopak k těm bezpečnějším a také velmi vyhledávaným investicím patří nemovitosti.

Druhé pravidlo: Investujte i malé částky, ale hlavně pravidelně!

Častou představou těch, co ještě s investicemi nezačali, bývá, že je nutné investovat ve statisících a že když je nemají, nemohou začít. Nicméně platí, že při investování se každá koruna počítá a že i při investování nízkých částek můžete získat velmi rozumné zhodnocení a slušné výnosy. Klíčem k úspěchu jsou totiž pravidelné a dlouhodobé investice.

Třetí pravidlo: Rozdělte investice a rozložte jejich riziko

Při investování nesázejte vše na jednu kartu. Abyste riziko takzvaně rozložili, tedy zmírnili, investujte do různých komodit i za pomoci různých investičních možností. Ideální je mít ve svém investičním portfoliu konzervativní (méně rizikovou) i dynamickou složku.

Rozložení investic je o to důležitější v době krizí a výkyvů. Když totiž například akcie poklesnou, nemovitosti si svoji hodnotu udrží nebo dokonce vzrostou. Jako se stalo teď v době pandemie.

Čtvrté pravidlo: Obrňte se trpělivostí

Pořekadlo Dočkej času jako husa klasu platí i při investování. Investujte raději dlouhodobě a nespěchejte. Pokud se budete snažit rychle zbohatnout, vystavujete se většímu riziku, že to naopak nevyjde.

Z historie a vývoje na trzích jde vyčíst, že čím déle budete investovat, tím spíš svoje prostředky zhodnotíte. Proto trpělivost patří mezi největší přednosti dobrého investora. Pokud si nejste riziky jistí, zvažte investice, které mají pevně daný výnos. Takové investice pak mohou být vhodné i pro krátkodobější investování.

Páté pravidlo: Nepodléhejte emocím

Že už jste tohle pravidlo ode mě slyšeli v předchozích článcích? Ano, je to jedno z nejdůležitějších pravidel a dá se aplikovat nejen na investování. Prostě pokud zjistíte pokles v oblasti, kde jste investovali, nepanikařte. Nemá smysl ihned začít „ztrátovou“ investici prodávat a zbavovat se jí. Meziroční poklesy na trzích jsou zcela normální a v dlouhodobém horizontu se obvykle vyrovnají.

A pokud můžu ještě něco poradit, tak určitě nejednejte unáhleně a nevěřte slibům o rychlém až zázračném zbohatnutí při investování. Taky si dejte pozor na emoce a pocit, že když ostatní investoři ve velkém něco kupují, bude to určitě skvělé i pro vás. Vždy uvažujte nad možnými riziky, ale zase zbytečně neváhejte a nečekejte dlouho. Spíš dejte na vlastní rozum a zkušenosti a buďte trpěliví. 

Ideálně se poraďte s někým, kdo investování rozumí. Obrátit se můžete také na mě přes stránku s kontakty.

Petra Pokorná
Autor: Petra Pokorná

Co dělám

Jmenuji se Petra Pokorná a řeším komplexní RODINNÉ FINANCE, zejména pak financování rekonstrukce bytů a rodinných domů. Mým cílem jsou splněné cíle mých klientů.

Každý den se při práci setkávám s lidmi, kteří chtějí žít kvalitní život, zajistit svou rodinu a nabídnout členům své domácnosti kvalitní zázemí v podobě příjemného bydlení, kam se budou všichni rádi vracet. Každý má cíle a sny, někteří odlišné, ale v podstatě chceme všichni to stejné – najít životní a finanční stabilitu a dopřát sobě a své rodině co nejlepší životní úroveň.

Specializace

Domov by měl být především naším harmonickým útočištěm. Na každý však má to štěstí žít tam, kde se cítí skutečně DOMA. Chcete i vy šťastný domov podle svých představ?

CHCETE, ABY SE VÁŠ INTERIÉR PROMĚNIL V DOMOV VAŠICH SNŮ?

Specializuji se na financování rekonstrukcí. Ať už hledáte cestu, jak změnit své bydlení od základu nebo jen chcete nakoupit nové vybavení a osvěžit svůj domov, ráda vám poradím. Nevíte, jak úpravy zafinancovat? Zeptejte se mě. Od toho jsem tu PRO VÁS.

 

Reference

Svým klientům nenabízím jen finanční poradenství. Svým klientům poskytuji především své CENNÉ zkušenosti. Mou priroritou je ukázat lidem jejich možnosti a najít NEJLEPŠÍ cestu k naplnění jejich snů a cílů. Svou práci stavím na vztahu a důvěře. Proto se ke mně mí klienti vrací. Zajímá vás cokoliv z financí? Nevíte si rady nebo hledáte možnost financování? Kontaktujte mě.

 

JAKUB a ADÉLA PITTNEROVI, OSTRAVA

Děkujeme paní Pokorné za spolupráci při vyřizování naší hypotéky a ostatních záležitostí.

Jsme velice spokojeni s klientským přístupem, vždy pro nás dokázala najít řešení přesně na míru. Moc si vážíme její pomoci.
Vysoká profesionalita, vstřícnost a hlavně spolehlivost.

 

PETR KIČERKA, 32 let, operátor výroby, OSTRAVA

Děkujeme. Jste moc šikovná a i díky vám to dobře dopadlo.

 

LUDMILA JELÍNKOVÁ, 49 let, specialistka montážní linky, OSTRAVA

S paní Pokornou jsme velmi spokojeni.

Ceníme si lidského přístupu, který dnes není samozřejmostí. Kdykoliv potřebujeme poradit, je na příjmu. Díky ní máme novou kuchyň a zbrusu nový nábytek v obývacím pokoji.

 

LUKÁŠ HLISNIKOVSKÝ, 40 let, regionální manažer, FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ

Paní Pokorná nám byla cenným průvodcem celým procesem financování koupě domu a jeho rekonstrukcí. Její práce si vážíme a rádi se k ní vracíme. Nejdůležitější vlastností paní Pokorné je především spolehlivost.

 

JIŘÍ BAJGAR, 52 let, invalidní důchodce, OSTRAVA

Paní Pokorné vděčím za pořádek v rodinných financích. Sami bychom revizi všeho, co máme, nejspíš nezvládli. Netušili jsme, kde všude můžeme ušetřit. Petro, moc Vám děkujeme.

 

S čím vám mohu pomoci:

KOMPLETNÍ REVIZE RODINNÝCH FINANCÍ

POJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTI

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ, REKONSTRUKCE

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

 


 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Přehledná tabulka pro finanční rozpočet

zpracováním osobních údajů